понеділок, 27 березня 2023 р.

Як зберігати спокій та дбати про психічне здоров'я

 Чи мало з нас відчувають себе по іншому, не так як до війни. Досить часто виникає почуття провини: “Я роблю мало, я не знаю, що робити” або “Що буде далі?”, “Невизначеність вбиває мене!”, “Я би хотів щось робити, але не знаю що саме…”

У стресовій ситуації ми поводимо себе по різному: одні стають метушливими, інші волонтерами, бо постійна активність зменшує рівень напруги, дехто навпаки – загальмований та не розуміє, що робити. Хтось хоче плакати.

Виявляти емоції –  цілком нормально: плакати, гніватися та бути метушливими, але скрізь є межа. Необхідно дозволяти собі проявляти свої почуття та давати простір для власних думок, але розуміємо, що інколи вони нас затягують. І якщо потрапити на такий “гачок”, до досить важко зіскочити.

Що зробити, щоб не потрапити на «гачок»?

  1. Зрозуміти свої емоції, і що цілком нормально зараз – тривожитися, мати зміни настрою та плакати, але не залишайтеся наодинці зі своїми емоціями. Попросіть підтримки коли вона необхідна, поспілкуйтеся з друзями, рідними, коханою людиною і розкажіть про свої переживання.
  2. Плануйте свій день. Розуміємо, що зараз важко його зробити таким самим як до війни, але спробуйте максимально наблизити.
  3. Дозволяйте собі відпочивати! Виділяйте час на каву, розмову, читання книги або перегляд фільму. Якщо є можливість відвідати кав’ярню, то зробіть це! Це важливо для Вас і економіки нашої держави.
  4. Фільтруйте інформацію та зробіть паузу! Слідкуйте за доказовістю джерел які читаєте та робіть перерву від телефону, не потрібно одразу все читати і завжди бути біля джерела Wi-Fi.
  5. Не забувайте про сон! Сон – це життєво важлива частина нашого життя, яка теж повинна бути регулярною та дозованою. Не валяйтеся пів дня на ліжку або не жертвуйте сном заради роботи. Лягайте спати і прокидатися у один і той же час кожного дня.
  6. Прогулянки! Якщо маєте можливість, то підіть прогуляйтеся, щоб дати змогу відпочити своєму мозку.

Ну і, звичайно, ніякий психолог, психіатр не знає Вас краще ніж ви самі! Прислухайтеся до себе, до своїх потреб та спробуйте їх задовольнити. Хоча б щось, що можливо на цей момент (хочете шоколадку, то з’їжте її та не думайте про калорії).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Як перестати дратуватись

 🤓 Як перестати дратуватись 🤓 Злість, роздратування і спалах гніву може викликати що завгодно – забутий телефон, неправильно припаркована ...